Le Coteau de l’Herm

Terrein

Terrein

Waarom Le Coteau de l’Herm ?

Wie een echte vrijbuitersvakantie wil, lui/bezig of allebei, vol zon en verkoelende schaduw, in een prachtig heuvelland – hier vriendelijk, daar woest – met schitterende vergezichten en sprookjesachtige dalen en zo dun bevolkt dat de mensen er vriendelijk voor elkaar zijn gebleven, met een geschiedenis die letterlijk zo oud is als de mensheid zelf en die daarvan royaal de sporen heeft nagelaten: wereldberoemde prehistorische grottekeningen, Romeinse ruïnes, gave middeleeuwse stadskernen waar je je eeuwen terug waant, even oude pittoreske dorpskerkjes, her en der een weelde aan kastelen met hun intrigerende geschiedenis, soms in volle glorie en prachtig ingericht, soms vervallen tot ruïne, maar altijd imponerend;
Wie van korte of lange wandeltochten houdt waar je jezelf nog ongestoord deel van de groene omgeving kunt voelen;
Wie er met de fiets op uit wil langs fietsvriendelijke weggetjes door uitgestrekte bossen, langs glooiende weiden en steile rotswanden, over heuvelkammen waar vandaan je mijlen ver over de Périgord kunt turen, door dorpjes waar de parasolbomen wachten voor een koele dronk;
Wie houdt van lekker eten in gezellige restaurantjes waar soms de chef-met-schort zelf je nog bedient, van goede wijn en fameuse delicatessen als cèpes, echte truffels, foi gras, confit de canard of gesier de volaille;
Van een terrein waarop je hele dagen lekker in je niksje kunt spelen, liggen bruinen, wandelen, genietend van de zon, een boek, het magnifieke uitzicht overal, de overdonderende kleuren bij zonsondergang, de sterren die hier schitteren als in de tropen, of van elkaar;
Die komt naar Frankrijk, naar Dordogne / Périgord naar naturistencamping Le Coteau de l’Herm !

Wat is Le Coteau de l’Herm voor een camping ?

Le Coteau de l’Herm is een prachtige naturistencamping, 8 ha groot, gelegen 150 km pal ten Oosten van Bordeaux in het Département Dordogne, het oude graafschap Périgord, met als hoofdplaats de meer dan 2000 jaar oude stad Périgueux, in de Romeinse tijd Vesona hetend. De naturistencamping, precies halverwege Périgueux (ca. 25 km) en het middeleeuwse stadje Sarlat, ligt midden in de groene natuur van de Périgord Noir op de top en zuidflank van een heuvel met bovenop bos en daaronder naast bos drie grote weiden. Het kampeergedeelte, zo’n 1½ ha, heeft 50 ruime staanplaatsen, elk meer dan 100 m2, deels in de volle zon (al heeft vrijwel elke kampeerplaats ook een schaduwplekje), deels onder de bomen of half beschaduwd, vrijwel allemaal met panoramisch uitzicht over het dal en/of de heuvels verderop. De rest van het terrein, slechts voor een klein deel ondoordringbaar bos, is naturistisch wandelgebied langs slingerende bospaden en over zonneweiden.

Op het terrein zijn naturistische wandelroutes over de weiden en door het bos uitgezet, deels behoorlijk steil, deels ook goed te lopen door mensen die minder goed ter been zijn. De langste wandeling duurt ongeveer drie kwartier (of langer natuurlijk).

Flora en fauna

Het naturistenterrein ligt in een gebied met een zeer rijke flora en fauna. Bij een recente flora-en fauna inventarisatie op en in de omgeving van het naturistenterrein werden niet minder dan 358 plantensoorten gevonden (o.a. 18 orchideeënsoorten), 248 daarvan (8 orchideeënsoorten) op het terrein zelf. Van de 76 vogelsoorten werden er 64 op het terrein zelf gezien; daarbij waren 13 roofvogels waaronder de rode en de zwarte wouw en de oehoe. Een in Nederland uiterst zeldzame vogel als de hop, met zijn karakteristieke kuif, is hier algemeen. Zo ook verschillende reptielensoorten (couleuvre, hagedissen), padden, grote en kleinere salamanders. Wilde zoogdieren als vossen, reeën, herten, everzwijnen en steenmarters zijn bekende verschijningen, ook op het naturistenterrein, maar mijden de kampeerdrukte.
Van de vele kevers en vlinders zijn het vliegend hert en de kolibrievlinder, die met zijn lange snuit tijden lang als een kolibrie schijnbaar roerloos voor een bloem kan blijven hangen, de meest opvallende insecten.

Toegankelijkheid van het terrein

De ingang van de camping ligt aan een goed onderhouden geasfalteerde openbare weg en is uitstekend bereikbaar zowel per auto / caravan/ camper als per (motor)fiets. Dus geen gewiegel en geschommel met de caravan of camper over onverharde, slecht of niet onderhouden stoffige of modderige toegangswegen vol met kuilen en plassen om ons te bereiken.
De camping is aangesloten bij de NFN (Naturisten Federatie Nederland). De begrippen naturist(e) en naturisme worden bekend verondersteld. Of men in zijn gedrag daaraan voldoet is uitsluitend ter beoordeling aan de leiding van de camping.